Veelgestelde vragen over ESG en CSRD

Benieuwd naar de implicaties van ESG en CSRD op jouw organisatie? Dit zijn de belangrijkste vragen over de nieuwe ESG-regelgeving die vanaf 2024 geldt voor MKB-organisaties. Heb je toch nog een vraag? Neem dan contact met ons op.

De implicaties van ESG/ CSRD voor jouw organisatie

De ESG/CSRD-regelgeving van 2024 introduceert strengere rapportagevereisten rond milieu, sociale zaken en bestuurlijke praktijken. Het doel is om de transparantie
en duurzaamheidsinspanningen van bedrijven te vergroten. Voor jouw MKB organisatie betekent dit dat je duidelijker moet rapporteren over hoe je activiteiten impact hebben op deze gebieden.

Begin met het evalueren van je huidige praktijken op het gebied van duurzaamheid, sociale zaken en governance. Het is aan te raden om hier een specialist met kennis van ESG en CSRD voor in te schakelen. Een specialist kan je helpen met het opstellen van een actieplan, het implementeren van processen en het opzetten van een heldere rapportagestructuur.

Naast het voldoen aan de wetgeving, biedt ESG/CSRD je de kans om je bedrijfsvoering te verbeteren en te verduurzamen. Dit kan resulteren in kostenbesparingen (bijvoorbeeld door energie-efficiëntie), een sterkere reputatie en betere relaties met stakeholders, wat je bedrijf aantrekkelijker maakt voor investeerders en talent.

Niet voldoen kan leiden tot boetes en reputatieschade. Bovendien kunnen investeerders en klanten terughoudend zijn om zaken te doen met bedrijven die niet aan de regelgeving voldoen, wat financiële en operationele risico’s met zich meebrengt.

Investeerders zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame en verantwoordelijk opererende bedrijven. Door aan te tonen dat je organisatie actief werkt aan ESG en CSRD, verbetert je aantrekkelijkheid voor investeerders die waarde hechten aan
duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hoewel alle sectoren zich moeten voorbereiden op ESG/CSRD, zijn industrieën zoals productie, energie en dienstverlening extra kwetsbaar vanwege hun directe milieu-impact. Deze sectoren moeten prioriteit geven aan het upgraden van hun praktijken om conform de nieuwe regels te worden.

Let's talk about it

Toch nog een vraag?
Neem contact op!

Kennismaken?

Neem contact op met een van onze accountmanagers. We bespreken graag de mogelijkheden voor jouw organisatie!

Terry van Schaick

Manager

terry@controllers.nl

+31 6 81470374

Annebeth Velema

Manager

Annebeth@controllers.nl

+31  6 44180637