Wat zijn de kansen van CSRD voor jouw MKB organisatie?

Vanaf dit jaar is de nieuwe Europese regelgeving, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), van kracht. Deze richtlijn, oorspronkelijk bedoeld voor grote beursgenoteerde ondernemingen, vereist dat zij duurzaamheidsrapportages opnemen in hun jaarverslagen. Deze rapportages moeten de milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) impact van de onderneming belichten, inclusief details over klimaatverandering, vervuiling, circulair materiaalgebruik, mensenrechten en governance. Het doel van de CSRD is om een grotere transparantie en consistentie in bedrijfsrapportages te bevorderen.

Deel deze post

Wat moet je zoal rapporteren?

Onder de CSRD moeten bedrijven rapporteren over diverse thema’s zoals CO2-uitstoot en andere broeikasgassen, vooral die gerelateerd zijn aan zakelijke mobiliteit. Dit wordt steeds relevanter, aangezien de rapportageplicht voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in gaat vanaf 1 juli 2024. Dit betekent dat organisaties met meer dan honderd werknemers hun zakelijke reizen al moeten registreren en rapporteren. Deze mobiliteitsgegevens zullen dus essentieel zijn voor duurzaamheidsrapportages!

 

Wat zijn de indirecte effecten op het Bedrijfsleven?

Hoewel CSRD voorlopig voornamelijk is gericht op grote bedrijven, heeft het zeker ook implicaties voor het MKB. Kleinere bedrijven die samenwerken met grotere organisaties die onder de CSRD vallen, moeten mogelijk informatie verstrekken over hun eigen duurzaamheidspraktijken.

 

Welke kansen kan je als MKB organisatie nu al benutten?

Voor MKB-bedrijven die niet direct onder de CSRD vallen, biedt de richtlijn aanzienlijke kansen. Door proactief te zijn in het beheren van je duurzaamheidsgegevens, kun je niet alleen voldoen aan de eisen van grotere partners, maar ook een voorsprong nemen op concurrenten. Bovendien kan een goede voorbereiding op deze rapportages in de toekomst voordelig zijn, mochten dergelijke eisen ook aan het MKB worden gesteld.

 

Benieuwd naar de implicaties?

Heb je vragen over de impact van deze nieuwe richtlijnen op jouw bedrijf of ben je benieuwd hoe onze specialisten jou kan ondersteunen bij deze transitie? Neem dan contact op via onze contactpagina. Ons team van deskundige accountants staat klaar om je te helpen navigeren door de complexe wereld van financiële regelgeving en strategische bedrijfsvoering.

Gerelateerde artikelen

Veel organisaties ontdekken nu pas hun werkelijke vervuiling

Met de introductie van nieuwe ESG en CSRD regelgeving worden bedrijven zich steeds bewuster van hun eigen CO2-uitstoot. Veel organisaties...

Wat zijn de kansen van CSRD voor jouw MKB organisatie?

Vanaf dit jaar is de nieuwe Europese regelgeving, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), van kracht. Deze richtlijn, oorspronkelijk bedoeld...