Wat moet je zoal rapporteren?
Onder de CSRD moeten bedrijven rapporteren over diverse thema’s zoals CO2-uitstoot en andere broeikasgassen, vooral die gerelateerd zijn aan zakelijke mobiliteit. Dit wordt steeds relevanter, aangezien de rapportageplicht voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in gaat vanaf 1 juli 2024. Dit betekent dat organisaties met meer dan honderd werknemers hun zakelijke reizen al moeten registreren en rapporteren. Deze mobiliteitsgegevens zullen dus essentieel zijn voor duurzaamheidsrapportages!
Wat zijn de indirecte effecten op het Bedrijfsleven?
Hoewel CSRD voorlopig voornamelijk is gericht op grote bedrijven, heeft het zeker ook implicaties voor het MKB. Kleinere bedrijven die samenwerken met grotere organisaties die onder de CSRD vallen, moeten mogelijk informatie verstrekken over hun eigen duurzaamheidspraktijken.
Welke kansen kan je als MKB organisatie nu al benutten?
Voor MKB-bedrijven die niet direct onder de CSRD vallen, biedt de richtlijn aanzienlijke kansen. Door proactief te zijn in het beheren van je duurzaamheidsgegevens, kun je niet alleen voldoen aan de eisen van grotere partners, maar ook een voorsprong nemen op concurrenten. Bovendien kan een goede voorbereiding op deze rapportages in de toekomst voordelig zijn, mochten dergelijke eisen ook aan het MKB worden gesteld.
Benieuwd naar de implicaties?
Heb je vragen over de impact van deze nieuwe richtlijnen op jouw bedrijf of ben je benieuwd hoe onze specialisten jou kan ondersteunen bij deze transitie? Neem dan contact op via onze contactpagina. Ons team van deskundige accountants staat klaar om je te helpen navigeren door de complexe wereld van financiële regelgeving en strategische bedrijfsvoering.