Wie moet al die duurzaamheidsverslagen gaan controleren?

Wie moet al die duurzaamheidsverslagen gaan controleren?
Ruud Vergoossen betoogt dat het tekort aan accountants het problematisch maakt om hen exclusief verantwoordelijk te stellen voor de controle van duurzaamheidsverslagen, zoals vereist door de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU. Deze richtlijn verplicht bedrijven om gedetailleerd te rapporteren over milieu-, sociale en governance-kwesties. Vergoossen pleit voor de toelating van andere onafhankelijke assurancedienstverleners om de kwaliteit van de controles te verbeteren.

Deel deze post

Wie moet al die duurzaamheids-verslagen gaan controleren?

Ruud Vergoossen stelt dat het tekort aan accountants en hun huidige reputatie problematisch maken om hen exclusief verantwoordelijk te maken voor de controle van duurzaamheidsverslagen. Het Financieele Dagblad meldde onlangs dat alleen accountants deze verslagen mogen ondertekenen. Vanaf volgend jaar moeten bedrijven in de EU een duurzaamheidsrapportage opnemen in hun jaarverslag, als gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Of dit haalbaar is, is echter nog maar de vraag.

Implementatie van de CSRD

De CSRD wordt stapsgewijs ingevoerd. Grote beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars zijn als eerste aan de beurt, gevolgd door bedrijven met 250 of meer werknemers en ten slotte kleinere beursgenoteerde bedrijven. In Nederland betreft dit ongeveer 3500 bedrijven.

Wat moet gerapporteerd worden?

Bedrijven moeten rapporteren over diverse milieu-, sociale en governance-onderwerpen. Dit omvat het beperken van schadelijke milieueffecten en het beschrijven van de invloed van milieuaspecten zoals klimaatverandering op hun prestaties. Ook moeten zij inzicht geven in hoe ze de gezondheid en belangen van werknemers en toeleveranciers waarborgen en zorgen voor eerlijk en integer bestuur.

Wie controleert de naleving?

De EU stelt de standaarden voor duurzaamheidsrapportages vast, maar de controle wordt door de lidstaten zelf bepaald. Lidstaten kunnen ervoor kiezen om deze taak uitsluitend aan accountants toe te kennen of ook aan andere onafhankelijke assurancedienstverleners.

Veronachtzaming van de bestuursverslagen

Het bestuursverslag maakt integraal deel uit van het jaarverslag, waar ook de duurzaamheidsrapportage in zal worden opgenomen. Bij de controle van de jaarrekening moet de accountant ook het bestuursverslag beoordelen en hierover rapporteren. Uit onderzoek van Nyenrode blijkt echter dat er vaak tekortkomingen zijn in door accountants gecontroleerde bestuursverslagen, zonder dat deze in de accountantsverklaring worden vermeld.

Oproep tot aanpassing

Vergoossen wijst erop dat accountants hun rol bij het bestuursverslag verwaarlozen. Hij pleit ervoor om ook andere onafhankelijke assurancedienstverleners toe te laten tot de markt voor duurzaamheidsrapportages. Dit zou de kwaliteit kunnen verbeteren, iets wat het accountantsberoep hard nodig heeft. Daarnaast moeten accountants bij de controle samenwerken met gespecialiseerde experts.

Vergoossen roept de Tweede Kamer op om de wetgeving op dit punt aan te passen, een wijziging die de nieuwe liberale minister van Financiën zou moeten aanspreken.

Het belang van ESG voor MKB’ers

We zien dat steeds meer MKB’ers ESG thema’s hoog in het vaandel hebben staan. Juist omdat het veel kansen biedt. Slimme, moderne organisaties halen hun strategische voordelen uit deze richtlijnen. Het is inmiddels voor veel MKB-bedrijven niet alleen een “want”, maar ook steeds meer een “must”. Ook grote klanten, die CSRD verplicht moeten invoeren, kiezen bewuster voor bedrijven in hun waardeketen die zich inzetten voor een betere, groenere wereld. 

Waar kan een interim controller bij ondersteunen?


Maar het blijft dus ingewikkeld om op een verstandige manier met duurzaamheidsverslagen aan de slag te gaan. Daar kan een interim controller je goed bij helpen. De controllers die je via Controllers.nl vindt zijn gespecialiseerde interim controllers met diepgaande kennis van ESG- en CSRD thematiek. Ze kunnen je goed op weg helpen met het opstellen van duurzaamheidsrapportages en ze controleren.

  1. Opstellen van duurzaamheidsrapportages: Het verzamelen van data en het opstellen van compliant rapporten.
  2. Implementeren van ESG-strategieën: Ontwikkelen en uitvoeren van strategieën die voldoen aan de regelgeving en de duurzaamheidsprestaties verbeteren.
  3. Assurancediensten: Zorgen dat de rapportages betrouwbaar en accuraat zijn.

Kennismaken? Neem contact op!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van duurzaamheidsrapportages? Neem contact op via de contactpagina of via contact@controllers.nl. Dan zorgen wij dat je snel in contact komt met de juiste interim controller die jouw klus kan uitvoerne. Zo ga je niet alleen voor compliance, maar ook voor strategische voordelen met ESG.

 

Wil je het orginele artikel lezen? Volg dan deze link.

Gerelateerde artikelen

Wie moet al die duurzaamheidsverslagen gaan controleren?

Wie moet al die duurzaamheidsverslagen gaan controleren?

Ruud Vergoossen betoogt dat het tekort aan accountants het problematisch maakt om hen exclusief verantwoordelijk te stellen voor de controle...

Een vooruitblik op ESG en CSRD door Marco Vermin

Vermin beschrijft de evolutie van MKB-accountants van traditionele taken naar strategisch en adviserend werk, waardoor de relatie met klanten is...